• Logo MKW gwarancją najwyższej jakości...

Budka dla kawki

Kawka (Corvus monedula)

Wygląd zewnętrzny

Wielkości gołębia, długości ciała około 33 cm i rozpiętości skrzydeł 67 cm. Ubarwienie popielate, szare oczy i kark.

Zachowanie

Gatunek bardzo towarzyski i inteligentny. W stadach obowiązująca ścisła hierarchia.

Występowanie

Parki miejskie i wiejskie, cmentarze, miasta, ruiny, czasem też obrzeża lasów i ogrody.

 

Gniazdowanie i lęgi

Gatunek gniazdujący w luźnych koloniach, w dziuplach drzew, ale także w szczelinach budynków. Samica składa 4 – 6 jaj w kwietniu lub w maju, które wysiaduje (wyłącznie ona) przez 18 – 20 dni. Młode opuszczają gniazdo najczęściej w połowie czerwca.

Pokarm

Owady, opadłe owoce, zboża, nasiona, odpady ze śmietników, lęgi małych ptaków śpiewających.

 

Źródło: Frieder Sauer Ptaki lądowe, Michael Lohmann Ptaki w ogrodzie.

Foto kawki: Cezary Korkosz

Polecamy:

Rzetelna Firma